Vláknina je často označována za jednu z klíčových složku vyváženého stravování. Přesto ji mnoho lidí nepřijímá v dostatečném množství. Denní doporučený příjem vlákniny dle Světové zdravotnické organizace je pro dospělé je 25 gramů. Proč je vláknina tak důležitá, kde ji najdeme a jak ji jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?
Blog
Blog
Co může způsobit mléko?
Potravinová alergie na mléko a laktózová intolerance patří mezi často zaměňované zdravotní stavy. Přestože jsou si v některých příznacích velmi podobné, jedná se o dva zcela odlišné mechanismy, které vyžadují odlišné přístupy. Jaké jsou jejich hlavní rozdíly a co byste o nich měli vědět?
Není sýr jako sýr
Sýry jsou pro naše tělo rozhodně prospěšné a to především kvůli vysokému obsahu vápníku a bílkovin. Podobně jako s jakoukoliv jinou potravinou se ale ani na sýry nelze dívat černobíle. Přestože obsahují prospěšné živiny, nachází se v nich také množství tuku a soli. Proto je vhodné tyto údaje při nákupu sledovat.
Je hnědý cukr lepší než bílý?
Je hnědý cukr lepší než bílý? Je součástí spousty "zdravých" receptů. V obchodě za něj dáte tronásobek ceny bílého. Ale přináší ve skutečnosti nějaké benefity? ⠀
Ja káva vhodná jako součást jídelníčku?
Často se v nutriční poradně potkávám s tím, jak se mi pacienti provinile svěřují, že kávu pijí každý den a nemohou se svého zlozvyku zbavit. Jak to tedy s prospěšností kávy je?
Víte, kolik tekutin byste měli denně vypít?
Existuje spousta faktorů, které Vaši aktuální potřebu tekutin ovlivňují (nemoc, počasí, fyzická aktivita…). To všechno by bylo ale velmi obtížné brát každý den v potaz. Můžete si to ale zjednodušit a své doporučené množství si vypočítat podle následujícícho vzorečku. V případě třeba horkého dne, ho pak už jen přispůsobíte.