Není sýr jako sýr
31.10.2024
Sýry jsou pro naše tělo rozhodně prospěšné a to především kvůli vysokému obsahu vápníku a bílkovin. Podobně jako s jakoukoliv jinou potravinou se ale ani na sýry nelze dívat černobíle. Přestože obsahují prospěšné živiny, nachází se v nich také množství tuku a soli. Proto je vhodné tyto údaje při nákupu sledovat.
- Tučné sýry jsou výhodné především pro malé děti, jejichž potřeba tuků je o něco vyšší než u dospělých.
- Také dospělý, který potřebuje nabrat hmotnost k tomu samozřejmě může využít i tučnější varianty sýrů.
- Naproti tomu pro člověka s běžnou tělesnou hmotností obsahují tučné sýry vysoké množství nasycených tuků, kterých má většina běžně se stravujících lidí dostatek až nadbytek.
- Podobně příjem soli v běžné stravě Čechů je vysoký a je tedy prospěšné jej omezit.
- Mezi sýry s nižším obsahem tuku patří např. tvrdé sýry do 30 % t.v.s., mozzarella light nebo camembert light.
- Velké množství soli naopak obsahují např. tvarůžky, niva nebo korbáčky.
autor: Mgr. et Bc. Barbora Jelisejev, klinická nutriční terapeutka