Není sýr jako sýr

31.10.2024

Sýry jsou pro naše tělo rozhodně prospěšné a to především kvůli vysokému obsahu vápníku a bílkovin. Podobně jako s jakoukoliv jinou potravinou se ale ani na sýry nelze dívat černobíle. Přestože obsahují prospěšné živiny, nachází se v nich také množství tuku a soli. Proto je vhodné tyto údaje při nákupu sledovat.

  • Tučné sýry jsou výhodné především pro malé děti, jejichž potřeba tuků je o něco vyšší než u dospělých.
  • Také dospělý, který potřebuje nabrat hmotnost k tomu samozřejmě může využít i tučnější varianty sýrů.
  • Naproti tomu pro člověka s běžnou tělesnou hmotností obsahují tučné sýry vysoké množství nasycených tuků, kterých má většina běžně se stravujících lidí dostatek až nadbytek.
  • Podobně příjem soli v běžné stravě Čechů je vysoký a je tedy prospěšné jej omezit.
  • Mezi sýry s nižším obsahem tuku patří např. tvrdé sýry do 30 % t.v.s., mozzarella light nebo camembert light.
  • Velké množství soli naopak obsahují např. tvarůžky, niva nebo korbáčky.

autor: Mgr. et Bc. Barbora Jelisejev, klinická nutriční terapeutka