Je hnědý cukr lepší než bílý?

31.10.2024

Je hnědý cukr lepší než bílý? Je součástí spousty "zdravých" receptů. V obchodě za něj dáte tronásobek ceny bílého. Ale přináší ve skutečnosti nějaké benefity? ⠀

Bílý cukr (ať už řepný nebo třtinový) se vyrábí rafinací, při které je původní surovina očištěna od všech příměsí - tedy jak nečistot, tak minerálních látek i vitaminů. Zůstává tak pouze čistá sacharóza, tedy cukr. 

Hnědý cukr naproti tomu obsahuje zbytek melasy, ve které je obsaženo malé množství vitaminů (především skupiny B) a minerálních látek (vápník, hořčík apod.). Všechny tyto látky jsou samozřejmě zdraví prospěšné. Jejich množství, které ale člověk přijme z cukru, je v podstatě zanedbatelné. V běžné stravě navíc existují jiné mnohem bohatší zdroje těchto živin. ⠀

Ať už se tedy jedná o cukr bílý nebo hnědý, z naprosté většiny je tvořen pouze cukrem. Ten je ve stravě naopak vhodné omezovat na co nejmenší množství. Světová zdravotnická organizace aktuálně doporučuje, aby množství volného cukru, které dospělý denně přijme v různých zpracovaných potravinách, slazením, v nápojích (včetně džusů) a v medu nepřesahovalo 10 % přijmu energie, v ideálím případě 5 % - tj. cca 25 g cukru, tedy asi 6 čajových lžiček denně. ⠀


ZDROJ: ⠀
Referenční hodnoty pro příjem živin / přeložily Karla Stránská, Michaela Andělová. V ČR 1. vydání. Praha : Společnost pro výživu, 2011. 192 stran ; 21 cm [Přeloženo z němčiny; Pod názvem: Německá společnost pro výživu (DGE) ... et al.] ISBN:978-80-254-6987-3⠀
https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children

autor: Mgr. et Bc. Barbora Jelisejev, klinická nutriční terapeutka