Ja káva vhodná jako součást jídelníčku?

31.10.2024

Často se v nutriční poradně potkávám s tím, jak se mi pacienti provinile svěřují, že kávu pijí každý den a nemohou se svého zlozvyku zbavit. Jak to tedy s prospěšností kávy je? ⁣

Přestože je káva často zahalena stigmatem nezdravého nápoje, má naopak mnoho zdravotních benefitů. ⁣Studie ukazují, že pravidelná konzumace kávy má pozitivní vliv především na prevenci:⁣

  • některých nádorových onemocnění
  • diabetu melitu 2. typu (cukrovky)
  • kardiovaskulárních onemocnění⁣
  • Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci⁣

U zdravých dospělých osob se přijatelné množství kávy pohybuje kolem 3-4 šálků denně (dle EFSA by nemělo množství kofeinu přijatého za den přesáhnout 400 mg, maximální bezpečná jednorázová dávka je stanovena na 200 mg). ⁣U těhotných a kojících žen je to o polovinu méně, tedy 200 mg kofeinu. ⁣Přičemž jedno espresso většinou obsahuje cca 60-80 mg kofeinu, ale dle druhu kávy může i více (např. kolem 100 mg). ⁣

Na "zdravost" Vaší kávy má ale samozřejmě také zásadní vliv to, s čím ji pijete. Káva slazená cukrem nebo zalitá spoustou plnotučného mléka již samozřejmě nebude tak vhodnou variantou jako černá neslazená káva, popř. káva s polotučným mlékem. Pokud ale nejíte denně hory cukru a tuku, ani tahle "horší varianta" vám jistě neuškodí. ⁣Je to podobné jako s čímkoliv dalším, co zařadíte do svého jídelníčku. Vždycky záleží na množství, celkovém složení toho co jíte a Vašem životním stylu.


A ještě odkazy na několik studií: ⁣

van Dam RM, Hu FB, Willett WC. Coffee, Caffeine, and Health. N Engl J Med. 2020 Jul 23;383(4):369-378. doi: 10.1056/NEJMra1816604. PMID: 32706535.⁣

Gökcen BB, Şanlier N. Coffee consumption and disease correlations. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(2):336-348. doi: 10.1080/10408398.2017.1369391. Epub 2017 Sep 29. PMID: 28853910. ⁣

Kim Y, Je Y, Giovannucci E. Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers. Eur J Epidemiol. 2019 Aug;34(8):731-752. doi: 10.1007/s10654-019-00524-3. Epub 2019 May 4. PMID: 31055709. ⁣

Camandola S, Plick N, Mattson MP. Impact of Coffee and Cacao Purine Metabolites on Neuroplasticity and Neurodegenerative Disease. Neurochem Res. 2019 Jan;44(1):214-227. doi: 10.1007/s11064-018-2492-0. Epub 2018 Feb 8. PMID: 29417473; PMCID: PMC6082740.

autor: Mgr. et Bc. Barbora Jelisejev, klinická nutriční terapeutka