Co může způsobit mléko?
Potravinová alergie na mléko a laktózová intolerance patří mezi často zaměňované zdravotní stavy. Přestože jsou si v některých příznacích velmi podobné, jedná se o dva zcela odlišné mechanismy, které vyžadují odlišné přístupy. Jaké jsou jejich hlavní rozdíly a co byste o nich měli vědět?
Alergie na mléko versus laktózová intolerance
Alergie na mléko je imunitní reakce na mléčné bílkoviny, jako je kasein nebo syrovátka. Tělo alergika tyto bílkoviny nesprávně rozpozná jako nebezpečné, což vede k tvorbě protilátek imunoglobulinu E (IgE) a při dalším kontaktu s bílkovinou mléka pak ke spuštění alergické reakce. Příznaky se mohou objevit krátce po konzumaci mléka a zahrnují:
- Kožní reakce, jako je kopřivka nebo vyrážka.
- Trávicí obtíže, zvracení či krvavá stolice.
- V závažných případech může dojít k anafylaxi, což je život ohrožující stav.
Alergie je typická zejména pro dětský věk. Výzkumy ukazují, že asi 2–3 % dětí mladších tří let trpí alergií na mléko. Zatímco část dětí z této alergie vyroste přibližně do 16 let, někteří si ji nesou i do dospělosti.
Na rozdíl od alergie příčinou laktózové intolerance je nedostatek enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr laktózu na jednodušší cukry. Laktóza tak zůstává nestrávená ve střevě a stává se potravou pro střevní bakterie, což vede k trávicím potížím, jako jsou:
- Nadýmání a plynatost.
- Průjem.
- Bolest břicha a křeče.
Tento deficit laktázy může být přítomný již od narození, nebo nastat náhle při poškození střevní sliznice u některých střevních onemocněních, přesto nejčastějším případem jejího nedostatku je přirozený úbytek vlivem věku. Na rozdíl od alergie není intolerance život ohrožující stav. Lidé s laktózovou intolerancí dokonce často zvládají konzumovat bez problémů některé mléčné výrobky s přirozeně nižším obsahem laktózy.
Mezi tyto potraviny patří například:
kysané mléčné výrobky
jogurty
tvrdé sýry
Jakto, že dokážeme trávit laktózu?
Schopnost trávit laktózu v dospělosti je výsledkem genetické mutace, která se rozšířila asi před 10 000 lety v souvislosti s domestikací dobytka. Tato adaptace byla výhodná zejména v podmínkách hladomoru a infekčních nemocí, kdy lidé schopni trávit mléko měli vyšší šanci na přežití. Přesto velká část světové populace zůstává laktózově intolerantní.
ZDROJE:
1. Thompson B, Petrić Howe N. How humans adapted to digest lactose — after thousands of years of milk drinking. Nature. Published online July 27, 2022. doi:10.1038/d41586-022-02068-1
2. Bhatnagar S, Aggarwal R. Lactose intolerance. BMJ : British Medical Journal. 2007;334(7608):1331. doi:10.1136/bmj.39252.524375.80
3. Milk Allergy: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment | Allergy & Asthma Network. Accessed January 13, 2025. https://allergyasthmanetwork.org/food-allergies/milk-allergy/
4. Milk Allergy | Causes, Symptoms & Treatment | ACAAI Public Website. ACAAI Patient. Accessed January 13, 2025. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/milk-dairy/
autor: Bc. Nela Bušinová, nutriční terapeutka